Activiteiten > Reisverhalen > Bolivia - Thomas van Luijtelaar > Deel 4

Deel 4

Hallo allemaal,

Inmiddels al weer een eindje op weg hier en gezien onze belevenissen weer tijd voor een nieuw mailtje. Leuk trouwens dat jullie allemaal meeleven en bedankt voor de mailtjes. Zoals jullie zullen vermoeden hebben we nog steeds weinig te klagen hier. We kunnen ons nog steeds een aantal leuke uitstapjes permitteren. Zo hadden wij het voorrecht om afgelopen vrijdag aanwezig te kunnen zijn bij de happening van het jaar hier zo’n beetje: de miss bolivia verkiezingen en hoe! Uiteindelijk zaten we recht achter de burgemeester van Cochabamba, die onderwijl ook nog even opgehaald werd om een woordje op national tv te doen. Naast hem bleek ook nog een ander figuur te zitten die ook wel belangrijk moest zijn gezien het feit dat steeds mensen foto´s van hem kwamen maken, wij met onze blije hoofden erbij op die foto´s natuurlijk.. Volgens mij was ie trouwens niet zo blij dat we hem (letterlijk) in de nek aan het hijgen waren. Toen we de dag daarna door de stad liepen, kwamen we! erachter wie de brave man was. Het bleek de minister president te zijn, we herkende hem van een van de posters.... Tja, je maakt het mee hier he.

Verder liggen we op schema wat betreft ons onderzoek al nemen de meeste Bolivianen overal de tijd voor en dus ook voor bepaalde afspraken met ons. Het schijnt dat je wel tot een uurtje moet blijven wachten en mocht degene er dan nog niet zijn dan kun je maar beter gaan. Dus dat hebben we dan ook al een aantal keren noodgedwongen moeten doen. Maar onze planning houdt hier gelukkig rekening mee. De voetbaltraining is inmiddels ook al een aantal keer bezocht al heb ik het tot op heden beperkt moeten houden vanwege een iets te dikke enkel. Blijft wennen natuurlijk die hoogte, de warmte en alle andere omstandigheden…(en het niveau waarschijnlijk). Maar we gaan het zeker weer proberen volgende week. Ook hebben we een typische studenten middag/avond meegemaakt, enorm massaal, een soort biercantus die zijn vervolg kreeg, met zang en dans (ik word hier wel erg hard met mijn neus op de feiten gedrukt vanwege het feit dat ik bepaalde skills ontbeer…, maar alles kun je leren zullen w! e maar zeggen) in een andere tent. Heb het niet helemaal overleefd maar ben inmiddels weer op krachten om vanavond (nu zaterdag) een kijkje te kunen gaan nemen. Heb een vermoeden dat de chicha & guarapina (typische drankjes voor hier) hier debet aan hebben gehad…., waarschijnlijk doordat het met kraanwater aangemaakt is. Inmiddels is het ook weer tijd voor el tercero tiempo (bij een aantal van jullie beter bekend als de beruchte derde helft, die op dit moment volgens ons beter gespeeld wordt door de mannen van Merlijn dan de 1e en tweede):

- Studio Sport op zondagavond, een bekend fenomeen in Nederland bij de meeste mannen erg geliefd en bij de meeste vrouwen wat minder, jaja ook hier in Bolivia. En hoe!

- Gepresenteerd door een enorme pauper met een 2 ¼ liter fles pepsi naast zich. Vakkundige presentatoren zijn overigens ook niet voorhanden. In plaats daarvan een enorme housebeat onder elke samenvatting en zelfs de Boliviaanse Mart Smeets moet zijn best doen om boven de vengaboys uit te komen.

- Drempels kennen ze hier ook en wat voor, zo hoog mogelijk en altijd in schutkleur, in de hoop dat je auto
afbreekt…. Schijnt goed voor de economie te zijn.

- Lekker at ease over het troittoir soufleren? Nee nee, gaten van 1 bij 1 en drie meter diep worden dus NIET aangekondigd en zo heeft Thomas Michiels leven al eens moeten redden. Daarom wonen hier waarschijnlijk ook geen negers; die te grote mate van relaxedness wordt meteen afgestraft.

- Vrijdag (overmorgen voor ons) schijnt een bijzondere dag te zijn, er zijn namelijk verkiezingen. Deze worden al dagelijks met veel lawaai en geweld aangekondigd op de campus. De kranten staan er vol van elke dag. Nee, geen Pim Fortuyn rage, hetze of wat dan ook, de MISS BOLIVIA verkiezingen jaja. En gewoon collegevrij die maffe bolivianen…

- Helaas we hebben nederlanders gespot, we dachten de eerste twee weken de koningen te rijk te zijn maar het heeft niet zo mogen zijn…. En even irritant als altijd ergens op vakantie op een of andere camping in Frankrijk of waar dan ook…

- Even lekker rustig internetten in een lullig cafeetje is er hier in Bolivia ook niet bij. Anderhalf uur lang worden op het scherm naast ons verscheidene naakte vrouwen door allerlei soorten dieren op een wel erg wellustige manier bejegend….ze schamen zich nergens voor de bavia..bolivianen.

- Geen postbodes, geen brievenbussen. Er zijn hier maar 5000 postvakjes op het postkantoor, dus kan toch zeker ruim 0.5% van de Cochabambinos een brief ontvangen.

- Het evenement van het jaar: de Miss Bolivia verkiezingen. Natuurlijk waren wij, jullie Bolivia connection, daarbij. En wel als twee journalisten van het maandblad the Flying Hawain, een noord-europees jongerenmagazine dat de schoonheid overal ter wereld verslaat. Uiteraard hadden wij VIP-plaatsen en bevonden we ons dus in zeer goed gezelschap. Dit niet zonder slag of stoot aangezien wij in uniform, hawaiibloes met nightglasses uit de jaren 60, aankwamen en op onze gereserveerde plaatsen wel eens live op tv konden komen. Maar nee, ons stoppen ze niet in een hoekje (wat aanvankelijk in de bedoeling van de regisseur lag), VOL in beeld zeg ik, die eerste national TV-time pakken.
Het artikel met exclusieve foto´s zijn onderweg.

- Enige commerciele uitbating zijn ze hier ook niet bepaald vies van, gedurende de hele avond van de verkiezingen die van 22.15 uur tot 1.30 uur duurde, meer dan de helft van alle tijd REKLAME. En ook gewoon elk blok met precies dezelfde 6 reklames, over originaliteit gesproken. Bijkomend voordeel: de penetratiegraad van het Pacena bier en de Rexona deo (qui no te abondera) zal inmiddels de 100% wel overstegen hebben.

Hopelijk weer een beetje een beter beeld voor jullie van het leven in Bolivia hier. Wellicht dat de puzzelstukjes langzaam op zijn plaats terecht komen…

Voor eventueel geinteresseerden heb ik hier ook nog even ons postadres en telefoonnummer (had ik volgens mij nog niet gegeven): telefono: 00591 774 31329, direccion: senores Koolen y Van Luijtelaar, Casilla 4890, Cochabamba, Bolivia. Maak er wat van allemaal, thuis of waar dan ook, blijf natuurlijk graag op de hoogte van hetgeen jullie bezighoudt.

Veel groeten Thomas

PS: neef(je), super gedaan!


Voetbalshop.nl
Underwearman.nl

Sponsor

Tilburg University